![]() |
|
|||
|
Witam,
mam nastepujace pytanie do Szanownych Grupowiczow. Wersja 1 pytania (skrocona): <!-- to dziala: --> <xsl:template match="Item[ItemPages < '100']"> </xsl:template> <!-- to nie dziala - komunikat "W tym wyrazeniu nie mozna uzywac zmiennych" --> <xsl:variable name="strMinA" select="100"/> <xsl:template match="Item[ItemPages < $strMinA]"> </xsl:template> Probowalem {$strMinA}, '{$strMinA}' ale nie dziala - jak to mozna poprawic? Wersja 2 pytania (rozszerzona) Mam dokument xml, o strukturze: <Bibliography> <Item> ... <ItemPages>319</ItemPages> ... </Item> <Item> ... <ItemPages>3</ItemPages> ... </Item> ... </Bibliography> Chcialbym wyciac te "Item", ktorych "ItemPages" jest mniejsze od konkretnej wartosci. Ta wartosc moze sie zmieniac, dlatego chce ja przekazywac przed transformacja, co robie - zgodnie z podpowiedzia znaleziona w Googlach, a podana przez Szomiza (dzieki!): np.: xmlDoc.documentElement.setAttribute "txtMinStrA", 100 w szablonie chcialem odwolac sie do tego atrybutu: <xsl:variable name="strMinA" select="/*/@txtMinStrA"/> <xsl:template match="Item[ItemPages < $strMinA]"> </xsl:template> ale zanim sprawdze, czy to dziala, nie dziala cos takiego: <!-- to nie dziala - komunikat "W tym wyrazeniu nie mozna uzywac zmiennych" --> <xsl:variable name="strMinA" select="100"/> <xsl:template match="Item[ItemPages < $strMinA]"> </xsl:template> Jaki blad robie? Jak naprawic blad? Pozdrowienia Robert -- Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl |
|
|||
|
Użytkownik "Robert" <roblegWYTNIJTO@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:536c.0000013e.45c341d4@newsgate.onet.pl... > Witam, > mam nastepujace pytanie do Szanownych Grupowiczow. > > Wersja 1 pytania (skrocona): > <!-- to dziala: --> > <xsl:template match="Item[ItemPages < '100']"> > </xsl:template> > > <!-- to nie dziala - komunikat "W tym wyrazeniu nie mozna uzywac > zmiennych" --> > <xsl:variable name="strMinA" select="100"/> > <xsl:template match="Item[ItemPages < $strMinA]"> > </xsl:template> > > Probowalem {$strMinA}, '{$strMinA}' ale nie dziala - jak to mozna > poprawic? Niedasie uzyc parametru/zmiennej w match. <xsl:template match="Item"> <xsl:apply-templates select=".[ItemPages < $strMinA]" mode="jakies"/> Ale przeciez "samo" do tego match nie wpada, wiec warunek, o ktory ci chodzi moze byc wpisany w apply-templates select, ktore do match wysyla. > Chcialbym wyciac te "Item", ktorych "ItemPages" jest mniejsze od > konkretnej > wartosci. A przeanalizuj dokladniej zachowanie szablonu. Np zmien kierunek nierownosci. > <xsl:template match="Item[ItemPages < /*/@txtMinStrA]"> > </xsl:template> > Jaki blad robie? Jak naprawic blad? number() sz. |
|
|||
|
Bradzo dziekuje za odpowiedz, wszystko juz dziala.
Pozdrowienia robert -- Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl |
![]() |
| Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości) | |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|