![]() |
|
|||||||
| Zarejestruj się | FAQ | Użytkownicy | Social Groups | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz Przeczytane Fora |
![]() |
|
|
LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|||
|
Witam,
ponizszy skrypcik, robi upload plików. Zrobiłem ograniczenie co do wielkości uploadu, natomiast nie wiem jak ograniczyć co do rozszerzenia plików. ######################## #!/usr/bin/perl use CGI qw/:standard/; use CGI::Carp qw(fatalsToBrowser); my ($query, $uploaded_file, $filename); $query = new CGI; #$| = 1; print $query->header(-charset=>'iso-8859-2'); ### start formularza print $query->hr,$query->start_form; $query->filefield(-name=>'uploaded_file',-default=>'',-size=>20,-maxlength=>50); print $query->submit(-name=>'go',-value=>'wyslij'); print $query->br,$query->end_form,$query->hr; ### koniec formularza if ($ENV{'CONTENT_LENGTH'} > 1024 * 10) ## do 10 kb ograniczenie uploadu { print "Za duży rozmiar pliku\n"; exit; } if($query->param('go')) { if(($query->param('uploaded_file'))) { $filename = $query->param('uploaded_file'); print "$filename"; } } else { print "Wskaż jakis plik\n"; } ##################### Jakiś pomysł? dzieki, Paweł. -- Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl |
|
|||
|
Użytkownik "Pawel W" <cytrysekWYTNIJTO@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:482e.00000175.43be7448@newsgate.onet.pl... > Zrobiłem ograniczenie co do wielkości uploadu, natomiast nie wiem jak ograniczyć > co do rozszerzenia plików. > sprawdzac rozszerzenie pliku nie ma sensu, bo przeciez mozna nadac dowolna nazwe. sprawdz przyklad z CGI.pm $filename = param('uploaded_file'); $type = uploadInfo($filename)->{'Content-Type'}; unless ($type eq 'text/html') { die "HTML FILES ONLY!"; } pozdr. |
![]() |
| Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości) | |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|