![]() |
|
|||||||
| Zarejestruj się | FAQ | Użytkownicy | Social Groups | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz Przeczytane Fora |
![]() |
|
|
LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|||
|
Stworzyłem sobie prosta tabele:
create table student( id int , imie varchar(15), nazwisko varchar(30), ulica varchar(3) ); Teraz chciałem testowo dodać dane: insert into student VALUES (1, 'imie','nazwisko','ulica'); Jednak dostałem: ERROR: value too long for type character varying(3) Dlaczego? Googluje już dość długo, ale nie potrafie tego rozwiązać. -- Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl |
|
|||
|
Martin pisze:
> ulica varchar(3) > insert into student VALUES (1, 'imie','nazwisko','ulica'); > ERROR: value too long for type character varying(3) > > Dlaczego? Googluje już dość długo, ale nie potrafie tego rozwiązać. > uli.......ca ![]() |
|
|||
|
Dnia 13.10.2007 Martin <czytelnicyWYTNIJTO@onet.eu> napisał/a:
> Stworzyłem sobie prosta tabele: > > create table student( > id int , > imie varchar(15), > nazwisko varchar(30), > ulica varchar(3) > ); > > Teraz chciałem testowo dodać dane: > > insert into student VALUES (1, 'imie','nazwisko','ulica'); > > Jednak dostałem: > > ERROR: value too long for type character varying(3) > Dlaczego? Googluje już dość długo, ale nie potrafie tego rozwiązać. faktycznie skomplikowane. przetłumaczny treść błędu na polski: BŁĄD: wartość za długa dla typu "character varying(3)". character varying(3) to inaczej varchar(3). w twojej tabeli jakie pole ma typ "varchar(3)" ? ulica! a jaką wartość chcesz wstawić w to pole? "ulica". ile znaków ma string "ulica"? 5. a typ pola to varchar(3). ta liczba w nawiasie oznacza maksymalną długość wartości w znakach. czyli możesz przechowywać maksymalnie 3 literowe nazwy. a to co chcesz wstawić ma 5 liter. hmm ... ciekawe co może być przyczyną błędu ![]() depesz -- quicksil1er: "postgres is excellent, but like any DB it requires a highly paid DBA. here's my CV!" ![]() http://www.depesz.com/ - blog dla ciebie (i moje CV) |
![]() |
| Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości) | |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|