![]() |
|
|||||||
| Zarejestruj się | FAQ | Użytkownicy | Social Groups | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz Przeczytane Fora |
![]() |
|
|
LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|||
|
w programie jest jak ponizej REQUEST HB_LANG_PL852 REQUEST HB_LANG_PLMAZ REQUEST HB_LANG_PLISO REQUEST HB_LANG_PLWIN REQUEST HB_CODEPAGE_PLMAZ REQUEST HB_CODEPAGE_PLISO REQUEST HB_CODEPAGE_PL852 REQUEST HB_CODEPAGE_PLWIN // a pozniej do case case cPolLit = 'M' HB_LANGSELECT('PLMAZ') HB_SETCODEPAGE('PLMAZ') HB_SETKEYCP('PLMAZ','PL852') HB_SETDISPCP('PL852', 'PLMAZ',.t.) case cPolLit = 'L' HB_LANGSELECT('PL852') HB_SetCodePage('PL852') HB_SETTERMCP("PL852") endcase problem mam taki ze jak linkuje to mam bledy: Unresolved external '_HB_FUN_SETKEYCP' ... Unresolved external '_HB_FUN_SETDISPCP' ... Unresolved external '_HB_FUN_SETTERMCP' ... prawdopodobnie do projektu nie mam dolaczonej jakiejs biblioteki ale nie wiem ktorej. czy ktos wie? (codepage.lib mam dolaczona) pkcy |
|
|||
|
Użytkownik <olno@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:1186564362.614219.179990@l70g2000hse.googlegr oups.com... > > w programie jest jak ponizej > [...] > > problem mam taki ze jak linkuje to mam bledy: > Unresolved external '_HB_FUN_SETKEYCP' ... > Unresolved external '_HB_FUN_SETDISPCP' ... > Unresolved external '_HB_FUN_SETTERMCP' ... > > prawdopodobnie do projektu nie mam dolaczonej jakiejs biblioteki ale > nie wiem ktorej. czy ktos wie? > (codepage.lib mam dolaczona) LANG ? Przeskanuj na zawartosc podciagu np SETTERMCP biblioteki uzywanej przez Ciebie wersji - zarówno xHarbour jak równiez używanego kompilatora C. Pozdrawiam, Marek Horodyski |
|
|||
|
Witam
Mam następujący problem z kodowaniem polskich znaków pod xHarbour. jako Terminala używam Puttiego i mam ustawione w nim kodowanie na CP852. Bazy i wyświetlanie jest także w standardzie CP852. Niestety nie wsyztskie polskie znaki są wyświetlane. Przykłady z Hello World: ------------------------------------------- function main() REQUEST HB_CODEPAGE_PL852 REQUEST HB_LANG_PL852 HB_SetCodePage( "PL852" ) HB_LangSelect( "PL852" ) HB_SETTERMCP("PL852", "PL852") HB_SETDISPCP( 'PL852' ) ? 'a' + space(2) + 'ą' ? 'A' + space(2) + 'Ą' ? 's' + space(2) + 'ś' ? 'S' + space(2) + 'Ś' ? 'e' + space(2) + 'ę' ? 'E' + space(2) + 'Ę' ? 'c' + space(2) + 'ć' ? 'C' + space(2) + 'Ć' ? 'l' + space(2) + 'ł' ? 'L' + space(2) + 'Ł' ? 'z' + space(2) + 'ż' ? 'Z' + space(2) + 'Ż' ? 'z' + space(2) + 'ź' ? 'Z' + space(2) + 'Ź' ? 'o' + space(2) + 'ó' ? 'O' + space(2) + 'Ó' ? '' ? " ... " return ---------------------------------------- daje wynik: a ą A Ą s ~X S ~W e ę E Ę c ~F C ~O l ~H L ~] z ż Z Ż z ź Z ~M o ó O Ó ... co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, pod FlagShip nie było żadnych problemów. rozwiązaniem jest użycie w puttim kodowania ISO 88592, i ustawienie HB_SETTERMCP( 'PLISO' ) wtedy jest ok..jednak zalezy mi na tym aby nie zmieniać ustawień po stronie puttiego i zostac przy CP852 Z góry dziękuje za pomoc Fiodor |
![]() |
| Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości) | |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|