![]() |
|
|||||||
| Zarejestruj się | FAQ | Użytkownicy | Social Groups | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz Przeczytane Fora |
![]() |
|
|
LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|||
|
> Dobre rzeczy zazwyczaj kosztują więcej, a możliwości Clariona są > nieporównywalne, nawet do FoxPro. No właśnie. Żeby jeszcze SoftVelocity chciało jakoś to udowodnić. Chciałem to niedawno przetestować i ZONK. Nie ma żadnego triala. Przysłali mi za to kawałek tutoriala (i to bez filmów). No i jak mam się przekonać czy warto wydać 800 USD+dodatki, jak nawet nie mam jak tego sprawdzić? Czytając dokumentację? Używasz tego? Możesz z czystym sumieniem polecić? Niedawno dowiedziałem się, że Comarch pisze w tym Optimę więc Clarion musi być faktycznie niezły, stabilny itp., ale i tak wolałbym przetestować, albo chociaż dokładnie zobaczyć w działaniu. Masz jakieś ich kursy na płytach? Możesz pożyczyć (nieodpłatnie/odpłatnie)? Proszę, napisz na priva jeśli możesz pomóc w podjęciu dezycji. -- *Jacek Czapla* //usuń ".pułapka" z adresu email jczapla.pulapka@asit.pl, terminale na SBS i Win XP - www.ASIT.pl http://www.busyonline.pl - Rezerwacja miejsc w busach |
|
|||
|
Użytkownik "Jacek Czapla" <jczapla.pulapka@asit.pl> napisał w wiadomości news:es6l37$rkg$1@news.onet.pl... > >> Dobre rzeczy zazwyczaj kosztują więcej, a możliwości Clariona są >> nieporównywalne, nawet do FoxPro. > No właśnie. Żeby jeszcze SoftVelocity chciało jakoś to udowodnić. Chciałem > to niedawno przetestować i ZONK. Nie ma żadnego triala. Przysłali mi za to > kawałek tutoriala (i to bez filmów). No i jak mam się przekonać czy warto > wydać 800 USD+dodatki, jak nawet nie mam jak tego sprawdzić? Czytając > dokumentację? Ogladales www.xharbour.org lub www.xharbour.com ? Marek Horodyski |
|
|||
|
Marek Horodyski napisał(a):
> > Użytkownik "Jacek Czapla" <jczapla.pulapka@asit.pl> napisał w wiadomości > news:es6l37$rkg$1@news.onet.pl... >> >>> Dobre rzeczy zazwyczaj kosztują więcej, a możliwości Clariona są >>> nieporównywalne, nawet do FoxPro. >> No właśnie. Żeby jeszcze SoftVelocity chciało jakoś to udowodnić. >> Chciałem to niedawno przetestować i ZONK. Nie ma żadnego triala. >> Przysłali mi za to kawałek tutoriala (i to bez filmów). No i jak mam >> się przekonać czy warto wydać 800 USD+dodatki, jak nawet nie mam jak >> tego sprawdzić? Czytając dokumentację? > > Ogladales www.xharbour.org lub www.xharbour.com ? > Nie. A co? Lepsze bo lepsze czy tańsze? Podobne? Jakoś jak widzę Clipper w nazwie czy opisie to mi się odechciewa, ale pewnie niesłusznie bo nie mam z nim doświadczeń żadnych. Popatrzę dokładniej. -- *Jacek Czapla* //usuń ".pułapka" z adresu email jczapla.pulapka@asit.pl, terminale na SBS i Win XP - www.ASIT.pl http://www.busyonline.pl - Rezerwacja miejsc w busach |
|
|||
|
jeĹli chodzi o Brolnada c++ Buildera, to jedyny problem jest w tym ,
Ĺźe musi to byÄ wersja Proffesional, a nie darmowa Personal? z www dowiaduje siÄ , Ĺźe proffesional ma peĹne wsaprcie " dla lokalnych baz danych, w tym Borland InterBaseÂŽ, ParadoxÂŽ, dBASEÂŽ, dbGO for ADO oraz MySQLÂŽ. " wersja Turbo, to jakaĹ okrojona wersja buildera Personal (?) o PowerBuilderze tez myĹlaĹem. ale jeszczed tego nie uĹźywaĹem i nie wiem jak ma sie to odnoĹnie stworzenia nakĹadki graficznej na program. (okienka itp.) jeĹli chodzi o: M$ - Sql Server Express + Visual Express , to chyba wolaĹbym borland buildera, bo w tym coĹ juz robiĹem projekt ten jest na studia, tak wiÄc jeĹli chodzi o legalnoĹÄ oprogramowania , to chyba lepiej korzystaÄ z takiego ktĂłre siÄ powszechnie uĹźywa, niĹź z najprostszych okrojonych wersji... (chodzi tez o ĹatwoĹÄ i szyboĹÄ tworzenia takiej aplikacji, bo wiadomo ze w notatniku moĹźna wszystko )pozdr |
|
|||
|
Jacek Czapla napisał(a):
>> >> Ogladales www.xharbour.org lub www.xharbour.com ? >> > > Nie. A co? Lepsze bo lepsze czy tańsze? Podobne? > Jakoś jak widzę Clipper w nazwie czy opisie to mi się odechciewa, ale > pewnie niesłusznie bo nie mam z nim doświadczeń żadnych. > Popatrzę dokładniej. > Słusznie, słusznie... Masz nn lat doświadczeń w clipperze, tysiące linii kodu? Chcesz z tego kodu dostać sie do zasobów Windows, bazy sql-owej? Wtedy wynalazki typu [x]harbour/Alaska/Clip-4 itp. sa dobrym rozwiązaniem. Ale dla kogoś nieobciążonego takim bagażem każde z narzedzi VS/Delphi/Java/FoxPro będzie o niebo lepszym wyjściem, zarówno gdy idzie o samodzielne pisanie aplikacji czy tez np. szanse na rynku pracy. Inna sprawa, że autor wątku ma braki w podstawowej wiedzy i powinien zacząć od jakichś "... krok po kroku" a nie rozważań o wyższości świat Bożego Narodzenia nad W. |
|
|||
|
ktos napisał(a):
> Jacek Czapla napisał(a): >>> >>> Ogladales www.xharbour.org lub www.xharbour.com ? >>> >> >> Nie. A co? Lepsze bo lepsze czy tańsze? Podobne? >> Jakoś jak widzę Clipper w nazwie czy opisie to mi się odechciewa, ale >> pewnie niesłusznie bo nie mam z nim doświadczeń żadnych. >> Popatrzę dokładniej. >> > > Słusznie, słusznie... > Masz nn lat doświadczeń w clipperze, tysiące linii kodu? > Chcesz z tego kodu dostać sie do zasobów Windows, bazy sql-owej? > Wtedy wynalazki typu [x]harbour/Alaska/Clip-4 itp. sa dobrym rozwiązaniem. > Ale dla kogoś nieobciążonego takim bagażem każde z narzedzi > VS/Delphi/Java/FoxPro będzie o niebo lepszym wyjściem, zarówno gdy idzie Kiedy właśnie ja już chcę uciekać od Borlandowego Buildera (po kilkulatach). Trochę liznąłem VS2003 i 2005, i Javę (trochę bardziej). I brakuje mi prawdziwego RAD (nie tylko szybkie tworzenie interfejsu graficznego, ale też innych elementów aplikacji: bazy danych, integracji z webserwisami i co tam jeszcze mi się wymyśli). No i oczywiście mozliwość opublikowania aplikacji na www. Pozdrawiam -- *Jacek Czapla* //usuń ".pułapka" z adresu email jczapla.pulapka@asit.pl, terminale na SBS i Win XP - www.ASIT.pl http://www.busyonline.pl - Rezerwacja miejsc w busach |
|
|||
|
Użytkownik "Matraxus" <matraxus@_wyciac_interia.pl> napisał w wiadomości news:es64rm$8qq$1@news2.ipartners.pl... >> Dobre rzeczy zazwyczaj kosztują więcej, a możliwości Clariona są >> nieporównywalne, nawet do FoxPro. >> Najlepiej przekonuje się o tym ktoś, kto po Clarionie próbuje użyć innych >> narzędzi programistycznych. > > Nie piszę, że nie. Ale zawsze przy wykonywaniu projektu należy się liczyć > z kosztami. Dokładnie tak. I jeśli wychodzi, że czas wykonania projektu w narzędziu typu VS jest o tyle dłuższy, że przewyższy koszty zakupu lepszego pakietu to sprawa jest jasna. |
|
|||
|
Użytkownik "Jacek Czapla" <jczapla.pulapka@asit.pl> napisał w wiadomości news:es6l37$rkg$1@news.onet.pl... > >> Dobre rzeczy zazwyczaj kosztują więcej, a możliwości Clariona są >> nieporównywalne, nawet do FoxPro. > No właśnie. Żeby jeszcze SoftVelocity chciało jakoś to udowodnić. Chciałem > to niedawno przetestować i ZONK. Nie ma żadnego triala. Przysłali mi za to > kawałek tutoriala (i to bez filmów). No i jak mam się przekonać czy warto > wydać 800 USD+dodatki, jak nawet nie mam jak tego sprawdzić? Czytając > dokumentację? Niestety, od czasów 5.5 triali brak. Radź sobie - emule. > > Używasz tego? Możesz z czystym sumieniem polecić? Zdecydowanie tak. > Niedawno dowiedziałem się, że Comarch pisze w tym Optimę więc Clarion musi > być faktycznie niezły, stabilny itp., ale i tak wolałbym przetestować, > albo chociaż dokładnie zobaczyć w działaniu. > Masz jakieś ich kursy na płytach? Nie. Uczyłem się Clariona tak dawno, że już nawet nie pamiętam z czego. |
|
|||
|
> Witam, musze zrobić aplikacje z interfejsem graficznym korzystającą z
> bazy danych (prosta przychodnia lekarska czy cos takiego). wcześnij > programowałem w c++, > w czym takie coś najlepiej napisać? Jakiś prosty webowy framework MVC, np. rails + mysql? Chyba że jest wymóg, by to nie działało w przeglądarce. -- adam |
|
|||
|
wwmwaa@o2.pl napisał(a):
> Witam, musze zrobić aplikacje z interfejsem graficznym korzystającą z > bazy danych (prosta przychodnia lekarska czy cos takiego). wcześnij > programowałem w c++, > w czym takie coś najlepiej napisać? > > delphi (Borlanda)? proffesional dość dobrze wspomaga obsługe > bazodanową(?), ale nie jest to SQL, tylko cos b.podobnego do SQL? za > tym rozwiązaniem przemawia duza il. literatury na ten temat, (czyli > jednak chyba jest to popularne rozwiązanie) > > sybase? > > a moze Oracle, ktorego właśnie zainstalowałem, zeby zobaczyć co to? > > z tego co wiem , to komercyjne oprogramowanie bazodanowe tworzone > przez znajomego, jest pisane w borlad delphi, i Firebirdzie. warto sie > w to bawic?, czy lepiej na początek nauczyć sie na normalnym delphi > (?) > > na necie znalazłem taką odpowiedz na pytanie , w czym pisac aplikacje > bazodanowe: > > Mój ranking w kolejności > 1. VFP 3.0 do 6.0 > 2. Delphi > 3. Alaska X-base > 4. Clip-4-Win > 5. FiveWin > > Co o tym sądzicie? prosze o rade co wybrac. > pozdr. > Generalnie - w tym czym umiesz, co z tego że np w Delphi łatwo dobierzesz się do bazy danych, jeśli polegniesz na alokowaniu pamięci, czy tworzeniu klas. No chyba że oprzesz się na standardowych komponentach, to wystarczy Delphi + dowolna baza ze sterownikiem ODBC, książka z rozdziałem o bazach danych i dwa wieczory. Co do baz danych - weź coś niewielkiego - co się samo zainstaluje, skonfiguruje i uruchomi. Na darmowym Sybase (ASE Express) polegniesz, a SQL Anywhere chyba nie ma darmowej wersjii. Z Oraclem i MSSQL będzie podobnie - tam po prostu trzeba wiedzieć co się robi - czyli sporo poczytać. Z kolei w takim MySQL można sobie swobodnie poklikać, a w necie będzie tyle opisów jak założyć bazę, że zawsze coś znajdziesz. T.Ł. |
![]() |
| Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości) | |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|